Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Vanliga frågor

Vilka barn får ta del av insatsen?

Det enkla svaret är alla barn i Blekinge och Kronoberg. Det lite krångligare är de barn som fyllde 8 månader när insatsen började 2017 var de första som fick ta del av Språkstegen i BHV-spåret. De barnen som fått Knacka på vid 8 månader får bokgåva vid 18 månader. 

 

Vem har bekostat gåvoböckerna?

Regionbiblioteket bekostade det först årets 8-månadersbok. Därefter har den bekostats och köpts in av hälso- sjukvården.

Bokgåvan vid 18 månader bekostas av folkbiblioteken i kommunerna. I flera kommuner finns dessutom fler gåvoböcker vid andra åldrar.

 

I Bokstartsprojekten runt om i Sverige går biblioteket hem till familjerna, varför gör man inte det i Språkstegen?

Det är en mycket kostsam verksamhet. Barnhälsovården har redan kontakt med familjen känner till språk och särskilda behov. Genom utbildning av BHV-personal tror vi att vi kostnadseffektivt kan ge språkutvecklande insatser till alla barn och stöd till föräldrarna genom befintliga strukturer. Vi är ödmjuka och låter tiden utvisa och är beredda att ompröva. Dessutom vill vi ha kvar utrymme för riktade insatser mot särskilda grupper när de universiella insatserna är implementerade.

 

Vem har bestämt detta?

Många. För det är så samhället fungerar. Folkhälsotjänstemän och -politiker, bibliotekschefer, barnhälsovårdsöverläkare, kulturpolitiker, chefer i primärvården, regionbibliotekarien, kulturchefer, bibliotekspersonal, logopeder och barnhälsovårdspersonal har tillsammans varit involverade i beslutsprocessen.

 

Varifrån kommer inspirationen?

Vi har sneglat mycket på andra regioner i Sverige tex Halland och Uppsala men anpassat efter hur våra förutsättningar och behov ser ut i våra två län. Nu när vi har varit igång ett tag hämtar vi inspriation och samverkar med många Bokstartsprojekt. Vi träffas regelbundet och lär av varandra. Dessutom finns det många intressanta liknande arbetssätt runt om i världen. Titta gärna under fliken Bokstart i andra länder.