Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Skrivet om Språkstegen

TV
Den 3 december sände SVTs lokala nyheter i Blekinge och Småland ett inslag om Språkstegen och satsningen för att stimulera små barns språkutveckling.
I sändningen intervjuas Clara Holmén, Helena Nyström och Sara Wijk som ingår i arbetsgruppen Språkstegen.
Titta på inslaget samt läs artikeln: Här införs läsningar för bebisar från SVT lokala nyheter Smålands webbplats.

Radio
Den 14 november 2019, Kort intervju med Sara Wijk i P4 Blekinges nyhetssändning om nya beviljade projektmedel.
Den 24 november 2017 medverkade Sara Wijk, projektledare för Språkstegen i ett radioinslag i programmet Förmiddag i P4, Sveriges radio Blekinge P4, och berättade om Språkstegen. För att lyssna på intervjun med Sara som börjar 1h och 35 minuter in i programmet besök Sveriges radios webbplats.

Dagspress
2019-10-16 Blekinge läns tidning skriver om Olofströms kommuns förskolesatsning i Språkstegen: bokkassar i kapprummen på alla avdelningar i förskolan och inspirationsträff för föräldrarna. Artikel på BLTs webbplats. 
2018-01-13 Blekinge läns tidning skriver om Språkstegen på biblioteken i Ronneby. Artikel på BLTs webbplats.

Övriga medier

2018-09-27 Artikel Biblioteksbladets webb, intervju med Sara. Väcker barns lust till Språk och läsning
2018-03-05 Artikel på Bokstarts nya webb, intervjuer med Johanna, Clara och Sara. Språkstegen väcker läslust
2018-01-12 Boktugg är en nyhetsbevakningstjänst om bokbranschen. Artikel med intervju på Boktuggs webbplats.

Pressmeddelande
2019-11-14  1,3 miljoner satsas på att stärka 0 till 3-åringars språkutveckling i Blekinge och Kronoberg: Region Blekinges webb samt Region Kronobergs webb
2017-12-05  Språkstegen - en unik satsning för barns språkutveckling och läsning.

Följeforskning av bibliotekens arbete med Språkstegen
Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, som arbetar regionalt med stöd och samverkan tillsammans med kommunbiblioteken, har bekostat och gett Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås uppdraget att under 2019-2020 genom följeforskning undersöka vad som sker lokalt i Språkstegen och vilken roll och kompetens bibliotekspersonalen har, tar och utvecklar. I följeforskningen undersöks också hur samverkan påverkar bibliotekspersonalens roll. Forskarna Monika Johansson och Frances Hultgren har genom bl a intervjuer och bakgrundsstudier skrivit delrapporten; Att bli Språkstegare på bibliotek; Delrapport av följeforskning på bibliotekens utvecklingsarbete med Språkstegen

Magisteruppsats om Språkstegen
Glenda Lavesson och Nathalie Ramirez, två distriktssköterskestudenter vid Blekinge Tekniska Högskola har skrivit en magisteruppsats om Språkstegen.
Uppsatsen bygger på en intervjustudie med sju BHV-sjuksköterskor i Blekinge och deras upplevelse av uppdraget kring Språkstegen och 8-månaders boken. Vad som händer i mötet mellan sjuksköterskan, barnet, boken och föräldern. 
 Att underlätta tidig språkutveckling: Barnhälsovårdssjuksköterskans erfarenhet av att delta i Språkstegen vid åttamånadersbesöket – en intervjustudie