Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

  Skriv ut

28 jan 2020

TAKK och små barn - programverksamhet och föräldrastöd på bibliotek - Växjö

TAKK och små barn - att använda TAKK i programverksamhet och för föräldrastöd på bibliotek

Det här är en fortbildningsdag för dig som vill jobba med TAKK i Språkstegen på bibliotek. Vad är TAKK och hur kan jag använda det i programverksamhet m de yngsta barnen? Hur kan jag på bibliotek stödja och uppmuntra familjer och barns språkutveckling med TAKK? Detta är en grundläggande heldagsutbildning med mycket tillämpning och övning på plats och ett material med hem så du kan sätta igång och testa direkt vid nästa baycafé eller småbarnssaga. Fortbildningen ges vid två tillfällen med samma innehåll så fler kan gå. 23 oktober i Karlshamn och 3 december i Växjö. Under Språkstegens projektår tre kommer vi att ha fokus på riktade insatser och skaffa fördjupad kunskap kring familjer med särskilda kompetenser och behov.

För vem: För dig som arbetar med mindre barn på ett folkbibliotek i Blekinge eller Kronoberg. Du behöver inte ha några förkunskaper.

När: UTBILDNINGEN ÄR FRAMFLYTTAD TILL TISDAGEN DEN 28 JANUARI kl 08.30-16.30 PGA SJUKDOM. Observera att vi börjar prick 08.30. (Det tidigare datumet var Tisdagen den 3 december)

Var: Växjö stadsbibliotek, lokal Galaxen. Det är ca 10 minuters promenadväg till fots från Växjö station. Här hittar du karta över parkeringsmöjlgheter.

Tillgänglighet: Handikapparkering i anslutning till entrén, Dörröppnare vid entrén, Handikappanpassade toaletter på alla plan, Toalett med dörröppnare på plan 1, Hiss till alla plan, Teleslinga i Galaxen.

Med vem: Utbildar gör Kerstin Bjärnstedt, lågstadielärare och speciallärare med inriktning hörsel/döv. Kerstin arbetar just nu med språkutveckling och kommunikation i ett mångkulturellt område i Halmstad kommun. Hon  handleder, motiverar och inspirerar personal i förskolan att använda TAKK. T ex genom att använda TAKK i berättande och läsning. Dessutom arbetar hon i egen firma med uppdrag som t ex detta.

Hur: Dagen kommer att blanda teori och praktik. Vi övar oss och redovisar i smågrupper. Du får ett material med dig hem. Språkstegen bjuder på förmiddags- och eftermiddagsfika. Lunch sker på egen hand och bekostas av deltagarna.

Vad är TAKK: TAKK är en förkortning för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. TAKK innebär att du kompletterar det talade språket med tecken för att förtydliga det du säger. Du talar och tecknar alltså samtidigt. För den som lyssnar blir handrörelserna en förstärkning av de viktigaste orden. Det lilla barnet får i sin utveckling kontroll över händer och armar långt före läppar, tunga, stämband och lufttryck. Genom att teckna gör man det lättare för barnet att förstå, att bygga upp ordförrådet och framförallt att kommunicera. Sedan länge har familjer och pedagoger runt barn med språksvårigheter eller andra funktionsvariationer använt TAKK. Idag är det vanligt att man som familj, förskola eller bibliotek även använder TAKK med små barn som ett extra stöd i en normal språkutveckling. Inlärnings­processen förenklas av att barnet både får höra, se och teckna orden.

Arrangör: Dagen är en Språkstegenaktivitet arrangerad av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och sker med stöd från Bokstart, Kulturrådet.

Anmälan: Kontakta den som är huvudansvarig för Språkstegen på biblioteket i din kommun eller Sara Wijk.

Kostnad: Deltagarkostnaden inkl för- och eftermiddagskaffe står Språkstegen för. Lunchen sker på egen hand. Om du får förhinder och inte skickar en kollega i ditt ställe kan vi komma att fakturera din arbetsgvare för våra omkostnader för din plats.

Kontakt: Sara Wijk