Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

  Skriv ut

23 okt 2019

TAKK och små barn - programverksamhet och föräldrastöd på bibliotek i Karlshamn

TAKK och små barn - att använda TAKK i programverksamhet och för föräldrastöd på bibliotek

Det här är en fortbildningsdag för dig som vill jobba med TAKK i Språkstegen på bibliotek. Vad är TAKK och hur kan jag använda det i programverksamhet m de yngsta barnen? Hur kan jag på bibliotek stödja och uppmuntra familjer och barns språkutveckling med TAKK? Detta är en grundläggande heldagsutbildning med mycket tillämpning och övning på plats och ett material med hem så du kan sätta igång och testa direkt vid nästa baycafé eller småbarnssaga. Fortbildningen ges vid två tillfällen med samma innehåll så fler kan gå. 23 oktober i Karlshamn och 3 december i Växjö. Under Språkstegens projektår tre kommer vi att ha fokus på riktade insatser och skaffa fördjupad kunskap kring familjer med särskilda kompetenser och behov. Pga planeringstekniska orsaker blir utbildningsdagen i Karlshamn en smystart på år tre. 

För vem: För dig som arbetar med mindre barn på ett folkbibliotek i Blekinge eller Kronoberg.

Eftersom vi har några platser kvar öppnar vi nu  upp anmälan för dig som arbetar m Språkstegen i andra verksamheter.
Kanske arbetar du på öppen förskola, i barnhälsovård eller på en familjecentral.
Vi vill att du har förståelse för att utbildningen utgår från en folkbibliotekskontext. Men vi tror att du som t e x har föräldragrupper eller samlingar på öppen förskola också har mycket nytta av dagen och vi vill fylla våra platser. Fortbildningen passar dig som inte har någon eller bara liten erfarenhet av TAKK i din yrkesroll.
Om du inte arbetar på bibliotek vill vi att du i rutan för bibliotek anger vilken verksamhet du arbetar i och i övrigt-rutan hur du arbetar med Språkstegen. Men snabba dig vi har bara några platser kvar och vi behöver boka lunchen med det snaraste.

När: Onsdagen den 23 oktober kl 08.30-16.30. Observera att vi börjar prick 08.30.

Var: Lokstallarna i Karlshamn. Utanför lokstallarna finns parkering. Det är ca 15 minuters promenadväg till fots från Karlshamns station. Mer info om lokaler och tillgänglighet.

Med vem: Utbildar gör Kerstin Bjärnstedt, lågstadielärare och speciallärare med inriktning hörsel/döv. Kerstin arbetar just nu med språkutveckling och kommunikation i ett mångkulturellt område i Halmstad kommun. Hon  handleder, motiverar och inspirerar personal i förskolan att använda TAKK. T ex genom att använda TAKK i berättande och läsning. Dessutom arbetar hon i egen firma med uppdrag som t ex detta.

Hur: Dagen kommer att blanda teori och praktik. Vi övar oss och redovisar i smågrupper. Du får ett material med dig hem. Språkstegen bjuder på förmiddags- och eftermiddagsfika. Lunch äter de som vill tillsammans på Café Stinsen på Lokstallarna. Ange ev specialkost i anmälan och om du vill att vi ska förboka lunch till dig. Lunchen bekostas av deltagarna och måste enligt caféets uppmaning betalas kontant.

Vad är TAKK: TAKK är en förkortning för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. TAKK innebär att du kompletterar det talade språket med tecken för att förtydliga det du säger. Du talar och tecknar alltså samtidigt. För den som lyssnar blir handrörelserna en förstärkning av de viktigaste orden. Det lilla barnet får i sin utveckling kontroll över händer och armar långt före läppar, tunga, stämband och lufttryck. Genom att teckna gör man det lättare för barnet att förstå, att bygga upp ordförrådet och framförallt att kommunicera. Sedan länge har familjer och pedagoger runt barn med språksvårigheter eller andra funktionsvariationer använt TAKK. Idag är det vanligt att man som familj, förskola eller bibliotek även använder TAKK med små barn som ett extra stöd i en normal språkutveckling. Inlärnings­processen förenklas av att barnet både får höra, se och teckna orden.

Arrangör: Dagen är en Språkstegenaktivitet arrangerad av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och sker med stöd från Bokstart, Kulturrådet.

Anmälan: Anmälan är bindande och görs via länk så fort som möjligt.  Det är dock bra att veta att vi har ett begränsat antal platser och anmälan stänger om platserna är slut. Om du anmält dig och får förhinder vill vi att du meddelar oss och skickar en kollega i ditt ställe.

Kostnad: Deltagarkostnaden står Språkstegen för. Lunchen får du eller din arbetsgivare betala. Om du får förhinder och inte skickar en kollega i ditt ställe kan vi komma att fakturera din arbetsgvare för våra omkostnader för din plats.

Kontakt: Sara Wijk

E_WARNING Error in file Template.php at line 1962: FilesystemIterator::__construct(/home/tbnfodbi/domains/sprakstegen.se/public_html/system/expressionengine/cache/default_site/page_cache/): failed to open dir: No such file or directory