Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Kvinna och barn läser en bok . Foto: Anna Nordström alt=

Inspiration

Här samlar vi resurser för att arbeta med föräldrastöd kring språkutveckling och läsning. Sådant du kan visa föräldrarna eller fördjupa dig kring själv för att få ökad kunskap. Begrepp, forskning och info om Bokstart Sverige och andra länder hittar du i menyn. Övrigt finner du nedan. Våra egna resurser hittar du under Om Språkstegen - Material.
 

Om böcker och läsning:

BVC-podden del 45. Varför är det är så viktigt att läsa med sitt barn? Vilka böcker funkar bäst? Barnpsykolog Malin Bergström och bibliotekarie Therese Foldqvist samtalar. Boktipslista för olika åldrar. Strömmande podd eller nedladdningsbar MP3 (34,1 MB)

Boktipslista 1177 Region Jönköping. Denna boktipslista är framtagen av logopeder i Jönköping och sorterad efter funktioner så som tex. känslor, de första orden, räkneord, motsatser, språkljud mm. Perfekt att använda för särskilda behov hos det individuella barnet eller för bokstund i föräldragrupp.

Barn- och ungsdomsbokskatalogen. Kulturrådet sammanställer varje år ett urval med några av de bästa barnböckerna från året som gått. Det finns ett helt avsnitt med tips på småbarnsböcker och här finns även böcker på olika språk. Katalogen ges ut i oktober månad. Den fysiska katalogen för utdelning till familjerna kan beställas via folkbiblioteket.
Pdf (6966 kb) eller som app.

Läsa bok - Strategier för gemensam bokläsning. Habiliteringen Region Uppsala har gjort en riktigt bra instruktionsfilm tänkt för föräldern. Hur ska man läsa för att stödja barnets språkutveckling? I filmen får du strategier och exempel. Filmen kan visas för föräldrar men också användas som inspiration för dig som arbetar med föräldrastöd.  Strömmande via Region Uppsalas webbsida. 5:29 minuter.

Om Språkutveckling och varför det är viktigt att läsa och prata med sitt barn:

Kodknäckarna - Hitta Språket. Filmer och broschyrer om små barns språkutveckling för föräldrar. Korta och längre filmer på svenska och med textning på flera olika språk. Broschyrer på flera olika språk.

Jättemånga ord är jättebra. Radioprogram med professor emeritus Mats Myrberg om varför man behöver 50 000 ord i sitt ordföråd för att klara sig som vuxen, hur man kommit fram till de siffrorna och varför läsning för barn ger ett rikt ordförråd.
Strömmande radioprogram i serien Didaktorn från UR. Möjlighet att ladda ned MP3 (24,2 MB)

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? Inspirerande film att visa för föräldrar. Göteborgs stadsbibliotek har tagit fram denna härliga informationsfilm för att motivera vuxna att läsa för barn. Strömmande via Youtube. 1:46 minuter.

Baby talk: Mini Parenting Masterclass Länk till information och och filmer från UNICEF om hur viktigt det är att prata med sin bebis, varför och hur man gör.