Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Kvinna och barn läser en bok . Foto: Anna Nordström alt=

Inspiration

Här samlar vi resurser för att arbeta med föräldrastöd kring språkutveckling och läsning. Sådant du kan visa föräldrarna eller fördjupa dig kring själv för att få ökad kunskap. Begrepp, forskning och info om Bokstart Sverige och andra länder hittar du i menyn. Övrigt finner du nedan. Våra egna resurser hittar du under Om Språkstegen - Material.
 

Om Böcker och läsning:

Att läsa för små barn. Fyra korta kunskapsspäckade filmer med Carina Fast med exempel om både varför och hur man läser och hur det hänger ihop med språk- läs- och skriftutvecklingen. Bokstart/ Kulturrådet. (Webbsida med strömmande filmer)

BVC-podden del 45. Varför är det är så viktigt att läsa med sitt barn? Vilka böcker funkar bäst? Barnpsykolog Malin Bergström och bibliotekarie Therese Foldqvist samtalar. Boktipslista för olika åldrar. Strömmande podd eller nedladdningsbar MP3 (34,1 MB)

Boktipslista 1177 Region Jönköping. Denna boktipslista är framtagen av logopeder i Jönköping och sorterad efter funktioner så som tex. känslor, de första orden, räkneord, motsatser, språkljud mm. Perfekt att använda för särskilda behov hos det individuella barnet eller för bokstund i föräldragrupp.

Barn- och ungsdomsbokskatalogen. Kulturrådet sammanställer varje år ett urval med några av de bästa barnböckerna från året som gått. Det finns ett helt avsnitt med tips på småbarnsböcker och här finns även böcker på olika språk. Katalogen ges ut i oktober månad. Den fysiska katalogen för utdelning till familjerna kan beställas via folkbiblioteket.
E-magasin eller som app.

Läsa bok - Strategier för gemensam bokläsning. Habiliteringen Region Uppsala har gjort en riktigt bra instruktionsfilm tänkt för föräldern. Hur ska man läsa för att stödja barnets språkutveckling? I filmen får du strategier och exempel. Filmen kan visas för föräldrar men också användas som inspiration för dig som arbetar med föräldrastöd.  Strömmande via Region Uppsalas webbsida. 5:29 minuter.

Om Språkutveckling och varför det är viktigt att läsa och prata med sitt barn:

Bokläsning - ett unikt redskap för att stärka barns språkutveckling. Praktisk och stödjande artikel av logoped Marie-Helene Dotevall om det viktigaste kring varför och hur böcker kan läsas för att stärka barnets språkutveckling. Perfekt kunskapsunderlag för att göra tex ett föräldramötesupplägg eller en läsfrämjarcirkel för småbarnsföräldrar. Lägg till exempel, samtalsfrågor och egna reflektioner. Förenkla och förklara så har du bästa egna materialet. Bokstart/ Kulturrådet.

Kodknäckarna - Hitta Språket. Filmer och broschyrer om små barns språkutveckling för föräldrar. Korta och längre filmer på svenska och med textning på flera olika språk. Broschyrer på flera olika språk.

Jättemånga ord är jättebra. Radioprogram med professor emeritus Mats Myrberg om varför man behöver 50 000 ord i sitt ordföråd för att klara sig som vuxen, hur man kommit fram till de siffrorna och varför läsning för barn ger ett rikt ordförråd.
Strömmande radioprogram i serien Didaktorn från UR. Möjlighet att ladda ned MP3 (24,2 MB)

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? Inspirerande, motiverande och rolig film att visa för föräldrar. Göteborgs stadsbibliotek har tagit fram denna härliga informationsfilm för att motivera vuxna att läsa för barn. Strömmande via Youtube. 1:46 minuter.

Baby talk: Mini Parenting Masterclass Länk till information och och filmer från UNICEF om hur viktigt det är att prata med sin bebis, varför och hur man gör.

Digitala publicisten KIT har publicerat korta filmer där logopeden Jim Gustafsson svarar på korta föräldrafrågor om barns språkutveckling och delar med sig av de viktigaste life-hacken hur föräldrar kan stödja sitt barn och när det är dags att söka hjälp.
Logopeden Jim svarar på föräldrarars frågor del 1.
Logopeden Jim svarar på föräldrars frågor del 2.
Logopeden Jim svarar på föräldrars frågor del 3.

Dela Språket är en digital pekbok på instagram med tips på hur vuxna kan utöka barns ordförråd genom samtal. innehållet är framtaget av leg logoped Catarina Sjöberg och är en del av satsningen Språkstart Halland.

Om Barn/ familjer med särskilda kompetenser och behov:

Rikshandboken i barnhälsovård. Rikshandbokoken är ett metod- och kunskapsstöd för den som arbetar i svenska barnhälsovården. Eftersom den är en öppen resurs hittar även du som arbetar i en annan sektor aktuell och kvalitetssäkrad information om barns språkutveckling. Prova att söka på t ex "språkutveckling" eller något mer specifikt som t ex "flerspråkighet".

Att främja nationella minoritetsspråk. Webbsida med tre olika artiklar (pdf) och tre filmer (strömmande) samt diskussionfrågor kring hur man som förälder eller yrkesverksam i sin roll främjar de nationella minoritetsspråken. Bokstart/ Kulturrådet.

Flerspråkighet och andraspråksinlärning. webbsida med grundläggande artikel (pdf) av Polly Björk-Willén och Tünde Puskás samt strömmande film från Skolverket. Bokstart/Kulturrådet.

Gratis webbkurs i TAKK (Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) Habiliteringen i Region Uppsala har gjort ett användbart och enkelt gratismaterial med handledning och filmer. Målgruppen är både anhöriga och personal som möter barn.

Flerspråkig språkutveckling hos små barn. Artikel av medicine dr. och leg logoped Eva-Kristina Salameh (pdf), diskussionsfrågor och länk till en föreläsing med Eva-Kristina på UR (strömmande, 1h).