Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Kvinna och barn vid bokhylla foto: Anna Nordström alt=

Förälder

Vad roligt att du också har hittat hit. Språkstegen.se är främst en sida för dem som söker information om Språkstegen i sitt yrke. Men vi vet att många andra vuxna runt det lilla barnet också hittar hit. Mormor, pappa,  mamma, bonussyster, farfar eller vem som som har en älskad unge i sin närhet. Välkommen!

Du är den viktigaste för ditt barns språkutveckling. Att lyssna, prata och läsa med små barn är fantastiskt. Låt det ske varje dag, eftersom det lägger grunden för språkutvecklingen och möjligheten att bli en läsare.

Här fyller vi på med eget och andras, information, lästips och material som kan inspirera dig och ditt barn.

Läs tillsammans (broschyr)
Språkstegens broschyr om hur man gör när man läser med en liten. Läs tillsammans (pdf-fil 1402 kB öppnas i ny flik)

Bokstart (artiklar)
Bokstarts webb finns flera artiklar för dig som vill få fördjupad kunskap. Varför är just böcker så bra för språkutveckling? Hur ska man tänka när man väljer böcker? Hur kan jag stärka mitt barns språk? Hur pratar jag som vuxen med ett barn som själv inte börjat prata än?Och många fler frågor får du svar på i dessa artiklar författade av specialister.

Digital pekbok (instagramkonto)
Dela Språket är en digital pekbok på instagram där du får tips på hur du kan prata med ett litet barn kring en bild för att utöka ordförrådet. Tipsen är framtagna av en legitimerad logoped.

Läs högt (app)
Kulturrådet har tagit fram en app som på ett enkelt sätt kan vara till hjälp för att hitta bra tips på högläsning för de yngre barnen.
Lästipsen är indelade i fyra ålderskategorier: 6 månader, 12 månader, 18 månader och tre år.

Appen är kostnadsfri och finns att ladda ner till android och iphone.
På Läs högt -Kulturrådets webbplats kan du läsa mer om appen och hitta instruktioner för hur du laddar ner den till din smartphone eller surfplatta. 

Dina åsikter är värdefulla för oss!
Skicka ett mail om hur du kommit i kontakt med Språkstegen, om vad du tycker är bra eller dåligt, och om du har idéer om hur du och ditt barn kan få stöd när det gäller språkutveckling och läsning. Ögonblicksbilder från vanliga livet betyder massor. Mailet skickar du till vår projektledare Sara. sara.wijk@regionblekinge.se