Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Publicerad 29 nov, 2017

Magisteruppsats om Språkstegen

Glenda Lavesson och Nathalie Ramirez, distriktssköterskestudenter vid Blekinge Tekniska Högskola har gjort en intervjustudie med sju BHV-sjuksköterskor i Blekinge om Språkstegen: Att underlätta tidig språkutveckling: Barnhälsovårdssjuksköterskans erfarenhet av att delta i Språkstegen vid åttamånadersbesöket – en intervjustudie

I våras utbildades all barnhälsovårdspersonal i Blekinge för satsningen och den 1 september började man sedan dela ut boken Knacka på. Sjuksköterskan läser och prata med barnet med boken som stöd och samalar om läsning, bibliotek och språkutveckling med föräldrarna. Hur upplever sjuksköterskorna uppdraget? Vad händer i mötet mellan sjuksköterskan, barnet, boken och föräldern?  Det och annat finns att läsa i uppsatsen där sjuksköterskornas röst görs hörd och läsaren får ögonblicksskildringar från insatsen. En sjuksköterska säger ”En pojke trodde jag hade läst själv massa gånger för han knackade ju på Knacka på-boken innan vi ens nådde sista sidan. Mamman satt förstummad. Jag sa: Ni måste ha läst en massa. - Nä, jag har aldrig tagit fram en bok.”

Genom att lämna kvar boken hemma hos barnet och föräldrarna så anser BHV-ssk att sannolikheten för att föräldrarna läser en bok för barnet ökar nu när den introducerade boken finns hemma.