Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

width=

Publicerad 16 apr, 2019

En riktigt bra dag om Språkstegen

Den 10 april samlades knappt 120 personer på PM hotell i Växjö för fortbildning och nätverkande. Det var första gången vi ordnade något över professions- och länsgränserna för alla. Förutom massor av BHV-sköterskor, personal från bibliotek och en hel del logopeder och några psykologer var vi väldigt glada att även ha forskare, politiker, Kulturrådet och ett gäng chefer på plats.

RosMarie Jönsson Neckö (s), vice ordförande i regionfullmäktige Region Kronoberg invigningstalade och berättade hur hon som politiker lite på håll följt Språkstegen sedan 2016. Hon berättade också om sin egen barndoms böcker; Min skattkammare.

Moderator för dagen var Johanna Tell, barnhälsovårdssamordnare Region Blekinge, dr i tillämpad hälsovetenskap och en viktig person för samverkan i Språkstegen från start. Johanna ledde oss genom dagen med tydlighet och glimten i ögat.

Under förmiddagen fick vi först lyssna till Emma Bergström, leg psykolog, doktorand och adjunkt vid Linnéuniversitetet. Emma talade om förälderns bidrag i lässtunden, om hur vi kan uppmuntra föräldrar med barn som har svårt att koncentrera sig kring en bok eller berättelse. Vi fick också exempel på hur mängden lästid, familjens intresse för böcker och förälderns förmåga att läsa av sitt barn och samspela med sitt barn korrelerar. Vi fick också lära oss vad epistemisk tillit är, ett ganska nytt forskningsområde som är relevant både för föräldern i förhållande till barnet men kanske också för läsfrämjaren i förhållande till föräldern.

Anna Hällgren, vik handläggare på Kulturrådet berättade om Bokstart som nationell satsning, bokstartswebben och uppmuntrade alla befintliga eller blivande lokala språkstegennätverk att söka nätverkspengar från Kulturrådet. Eftersom Anna själv sedan tidigare arbetat med Bokstart lokalt blev hon också en inspirerande resurs i samtal under pauserna.

Olof Sandgren, leg logoped, docent i specialpedagogik vid Malmö universitet och forskare vid Lunds univeristet hade en riktigt bra genomgång om varför våra metoder måste vara evidensbaserade. Med vår broschyr Läs tillsammans, som delas ut till alla 8månaders barn Kronoberg och Blekinge, som grund gjorde Olof en forskningsgenomgång. Vilken forskning stöder sig den kortfattade och informativa texten för föräldrarna på? Vi kan efter detta föredrag med gott samvete fortsätta att dela ut broschyren och har mer råg i ryggen när vi får frågor.

Efter lunch förde vår projektledare Sara Wijk ett samtal med författaren och illustratören Emma Virke. Emma berättade och visade hur en bilderbok blir till, om den tänkta läsaren, om hur hon kommer på alla interaktiva idéer och om hur orden i böckerna inte bara gestaltar en berättelse utan jobbas fram för att låta och smaka bra. Allt är en del av en konstnärlig process. Sara ställde frågor kopplade till det vi håller på med i Språkstegen och många tog chansen att titta på Emmas böcker i fikapausen. Att få lyssna till en livs levande småbarnsbilderbokmakare har många nämnt som positivt i vår utvärdering.

Språkstegens arbetsgrupp har lite nervöst ända in i det sista jobbat med att vår föräldragruppsmaterial skulle bli tryckt och klart. Clara Holmén och Ann-Sofie Viberg André båda leg logopeder och med i Språkstegens arbetsgrupp har tagit fram innehållet i materialet med inspiration och stöd av bl annat Bokstarts webb. Materialet är en A3-pärm med bildstöd för föräldrar, diskussionsfrågor för alla och talarmanus, upplägg och en handledning för biblioteks- och BHV-personal. Allt kompletteras med en digital variant. När Ann-Sofie och Clara berättat om bakgrund, piloten, hur man kan använda materialet och svarat på frågor om digitala medier blev det inte en enda pärm kvar att ta hem. Pärmen har tryckts upp genom Bokstartsmedel och varje BVC eller bibliotek med ett BVC på orten får en egen pärm. De BVC som ännu inte fått en pärm kommer att få den från sin BHV-utvecklare. Stort tack till alla som varit med och pilotat!

Slutligen och kanske allra bäst var vår stund med goda exempel. Att lyfta fram lokala satsningar, erfarenheter, svårigheter, lärdomar och samarbeten ger så mycket input och inspiration. Kerstin Holgersson BHV-sjuksköterska berättade om 8-månadersinterventionen. Pia Bertilsson, bibliotekarie berättade om hur Ljungby kommun arbetat med 18-månadersinsatsen på biblioteket inte minst när de gäller bemötande. Anna Noryd, BHV-sjuksköterska berättade om ett nytt föräldragruppskoncept för att få föräldrar som man hade svårt att få med i den vanliga föräldragruppen att komma till en träff på biblioteket. Therese Emilsson Persson, bibliotekschef berättade om hur hon arbetar med planer, förankring och sin personal i Språkstegen för att arbetet ska blir genomgripande, långsiktigt, stödjande och hållbart för alla parter. Ann-Marie Åkesson BHV-sjuksköterska berättade om hur deras lokala Språkstegennätverk fungerar, när och hur man träffas och vad man tar upp.

Vi i arbetsgruppen känner oss stolta, trötta, glada och peppiga att redan nu börja planera för nästa års tvärprofessionella Språkstegendag som kommer att förläggas någon stans i Blekinge.

Här kan du hitta den inbjudan som gick ut till dagen (pdf-fil, 525 kb, öppnas i nytt fönster).

E_WARNING Error in file Template.php at line 1962: FilesystemIterator::__construct(/home/tbnfodbi/domains/sprakstegen.se/public_html/system/expressionengine/cache/default_site/page_cache/): failed to open dir: No such file or directory