Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Språkstegen

Språkstegen

Språkstegen

Publicerad 4 okt, 2018

Bokmässan, check på den!

Bokmässan i Göteborg är en fantastisk mötesplats och ett kunskapstorg kring böcker, läsning, bibliotek, lärande, demokrati, språk, skrivande och mer därtill. Mitt huvuduppdrag när jag reste dit var att delta på Kultur i Västs Biblioteks- och berättarscen med en uppspeedad extremt kort variant av den utbildning som alla barnhälsovårdssjuksköterskorna fått innan vi satte igång med 8-månadersinsatsen.

På 18 minuter kan man så klart inte ge utbildningen rättvisa. Utan bara ge något smakprov. Dessutom var jag ensam. När vi utbildade var vi olika professioner och representanter som medverkade med viktiga pusselbitar. Kollegialt lärande bland deltagarna hanns verkligen inte med och logopedernas del avverkades t e x på en ynka powerpointbild. Vad Språkstegen är fick hela tre minuter i anspråk. Tack vare den nationella Bokstartssatsningen är många organisationer otroligt intresserade kring både vår kontext, den teoretiska grunden och hur vi gör i praktiken. Så klart läste jag både lite i Knacka på och Klä på Herr H, precis som på utbildningarna. Det är rent märkligt hur viktigt och speciellt det är att läsa på det vis vi vill uppmuntra till, sk dialogläsning, även fast publiken är full av vuxet biblioteksfolk och andra professionella. Det händer något när jag läser... med och för dem till och med i detta auditoriet. Biblioteksbladet som är hela biblioteksfältets branschtidning skrev en artikel under mässan.

Förstås var jag förbi Kulturrådet som vi får våra projektmedel från och som laddar oss med kassar, material och annat bra. I deras illgula monter sågs Maria Telenius projektledare sedan länge och Nina Suatan ny på Bokstart som har med sig bra erfarnheter från chefsjobb på bibliotek i Huddinge, drivit bokhandel och läsfrämjandeprojekt med flerspråkighet i fokus. Hon har också varit med i den referensgrupp som jobbade fram boktitlar till piloterna i Bokstart.

Andra som brinner för samma saker är ju finemang att träffa. En kort pratstund med Lena Jonsson som är verksamhetsansvarig för ett riktigt Knacka på i Borås där små barns delaktighet har varit en ledstjärna allt sedan start, gjorde mig övertygad om att jag måste åka dit. På seminariet Konsten att skapa konst för de minsta deltog flera småbarnsboksförfattare och illustratörer, bl a Emma Virke som kommer att medverka på vår första tvärprofessionella dag till våren.

Och sist men kanske bästa var att Språkstegen fick möta Anna-Clara Tidholm och hennes förlag Alfabeta. Anna-Clara skapade Knacka på för över 25 år sedn. Hon fick en idé om att göra dörrar av boksidorna men tyckte idén var så given så hon trodde att det redan fanns en sådan bok. När det inte fanns någon dörrbok bestämde sig Anna-Clara för att göra en och vilken tur. Alla som känner mig vet att jag hellre pratar med Anna-Clara än Obama. Hennes känsla för barnets kompetens och hennes böcker för små där barnläsaren på något sätt blir huvudpersonen i boken är unikt! Vi pratade om hur fantastiskt bra Knacka på är för barnen, familjerna och tillfället i just vårt arbete. Jag fick berätta om att den läses för nästan alla nya 8månaders barn i hela Blekinge och Kronoberg. Både hon och Dag på förlaget visste ju att vi finns, för vi har köpt en särdeles massa böcker av dem. Men nu fick jag berätta om utildningen, helheten och vilka reaktioner vi får. Det liksom glittrade till i ögonen på dem när de förstod att boken inte bara delas ut, utan öppnar dörrar för föräldrar och barn till läsningen, språket och det ömsesidiga upptäckandet./ Sara, projektledare